Author: Daniel Todorovski

Posted on

Еразмус + родителска средба

На 08.10.2019 (вторник) во 16 часот, се оддржа средба со родители на учениците кои искажаа интерес да учествуваат во новите два Еразмус+ проекти во нашето училиште насловени „Нуркаме во дигитално изучување на јазик“ и „ Биди безбеден (Безбедно пребарување и заштита од булинг)“. На средбата координаторот на проектите, наставничката Кристина Цонкинска, ги запозна родителите со […]

Posted on

Нашата мобилност во Чешка

Во рамките на проектот ГЛАСОВИ – визија, мислења, интереси и креативност од европските училишта (VOICES – vision, opinions, interests and creativity from European schools) финансиран од програмата Еразмус +, во градот Брецлав (Чешка) се реализираа активности во периодот од 23 септември до 27 септември 2019 година. Во овој проект учествуваат наставници и ученици од пет […]

Posted on

Нашата мобилност во Германија

Како дел од проектот „ГЛАСОВИ“, финансиран преку Еразмус + програмата, четири ученички од нашето училиште заедно со наставничките Кристина Цонкинска и Лидија Ташева, од 17 до 23 март, 2019 година, беа на мобилност во Мајнинген, Германија. За време на мобилноста, нашите ученици заедно со ученици од партнер училиштата од Германија, Полска, Чешка и Словачка, работеа […]

Posted on

Првите два броја од „ГЛАСОВИ“

Како дел од проектот „ГЛАСОВИ (Визија, мислења, интереси и креативност од европски училишта)“, кој што е финансиран преку Еразмус + програмата, Клучна акција 2, ученици и наставници од нашето училиште беа на два мобилности во Полска (ноември, 2018 година) и Германија (март, 2019 година), каде што во соработка со нивни врсници од партнер училиштата од […]

Posted on

„Промовирање на здрав начин на живот“

„Промовирање на здрав начин на живот“ е проект кој беше заедничка идеја на волонтерот од Мировен корпус, Мајкл Родрик и наставничката по англиски јазик, Кристина Цонкинска. Самата идеја произлезе од недоволната информираност на учениците за здрави навики и здрав начин на живот, како и немањето доволно услови за физичка активност после часовите. Проектот започна во […]

Posted on

Реализиран кампот „Околу светот“, Кратово, 2019

Во периодот од 24 до 28 јуни, 2019 година, во просториите на ООУ„Кочо Рацин“, Кратово, се оддржа по трети пат камп „Околу светот“, Кратово, организиран од страна на волонтерот на Мировен корпус, Мајкл Родрик а финансиран преку програмата за мали грантови на Мировен корпус. Секој ден учениците учеа за различни држави од светот преку интересни […]

Posted on

Завршна приредба

Денес, на 22.06.2019 година, на учениците од прво до осмо одделение од нашето училиште, им беа врачени свидетелствата за оваа учебна година. Претходно се оддржа завршната приредба подготвена од страна на наставниците и учениците, а присутни беа голем број на родители.

Posted on

еТвининг активности

На ден 06.06.2019 година (четврток) учениците од петто одделение реализираа уште една активност од еТвининг проектот „App and Up”. Всушност, тие ги одиграа Kahoot квизовите подготвени од нашите партнер училишта од Италија и Шпанија. Квизовите имаат 20 прашања од различни области и така учениците научија повеќе за овие две држави. Во овој проект учествуваат шест […]

Posted on

Камп „Околу светот“, Кратово, 2019

Се покануваат учениците од четвртто до деветто одделение од ООУ„Кочо Рацин“, Кратово, да земат учество во  кампот „Околу светот“, Кратово, 2019 година, кој и оваа година, по третти пат, ќе се оддржи во нашето училиште. Кампот ќе трае од 24 до 28 јуни, 2019 година, од 9 до 13 часот, а активностите ќе бидат предводени […]

Posted on

Оддржана работилница за е-безбедност

На ден 28.05.2019 година (вторник) во просториите на ООУ„Кочо Рацин“, Кратово, се оддржа работилница со триесеттина ученички од нашето училиште насловена „Безбедност на интернет“. Оваа работилница ја водеше волонтерот на Мировен корпус во нашето училиште, Мајкл Родрик. Таа е дел од проектот „Промовирање на здрав начин на живот“, којшто има за цел промовирање на здрави […]