[fblike]

ЕДУИНО: Добри практики и совети за интернет безбедност

Линк до Едуино http://www.eduino.gov.mk

Едуино на Facebook https://www.facebook.com/eduinoportal

Со појава на КОВИД-19, учењето на далечина стана норма, а со тоа се појавија и нови предизвици за приватноста и безбедност на интернет. Самата промена на технологија, односно поврзувањето на онлајн училница ги обелодени проблемите што можат да ја загрозат приватноста на учениците и наставниците. Забележивме голем број на преземање контрола на часови, објавување на снимки, како и најава на други кориснички профили, кои ја покажуваат потребата од поголема едукација и работа на оваа тема.

Со цел поголема дигитална безбедност на сите, на порталот ЕДУИНО ќе пронајдете видео упатствa на тема „Добри практики и совети за интернет безбедност“ кои опфаќаат неколку модули:

дигитална безбедност
приватност
пренос на податоци
сајбер насилство
дигитален отпечаток
Покрај видео упатствата изработен е и прирачник кој што ги опфаќа горенаведените теми за дигиталната безбедност и технологиите кои секојдневно ги користиме.

ПРИРАЧНИК (клик тука)

 

[fblike]

Напишете коментар